СТОП – СПРИ – КРАЙ

август 12, 2022

Спри-Стоп-Край са едни от по-често използваните думички, които използваме при поставяне на твърда граница, най-често свързано с безопасността на малкото дете, или при проява на по-агресивно поведение. Тъй като са лесни, също и се заучават бързо и от децата ви.

В един момент, когато започнат да проговарят, децата ви, ще започнат да ги казват на вас, ако се опитвате да прекратите дейност, която те не са готови да спрат, или искате да ги преобуете, а те не са готови.

Когато този момент дойде е хубаво да не реагираме първосигнално и да използваме нашето физическо надмощие и да ги накараме да направят веднага, това което ние искаме, а да се опитаме, до колкото ситуацията позволява да се вслушаме в това, което ни казва детето ни. 

МАМО, СТОП!

Казва вашето две годишно дете, когато искате да му смените памперса, а то се е заиграло. Тук е добре, да кажете добре. И да оставите детето още няколко минути и след това с разсейване да опитате пак.

Защо е важно да се вслушваме в тези думи и ние самите, а не само да бъдем тези, които ги казват на другите.

Вслушвайки се в тях, даваме на детето правилния пример. Когато се каже СТОП-КРАЙ-СПРИ е редно да спрем. Нашият събеседник иска да ни каже нещо важно.

Този урок е важен.

Утре, детето ви ще е на площадката и може някой да му направи нещо, което не му е приятно – детето ви трябва да знае, че може да каже СТОП/СПРИ и че тези думи носят тежест. Валидно е и в обратната ситуация. Може вашето дете да прави нещо на друго и то да му ги каже на свой ред.

Когато вие кажете на детето си СПРИ очаквате то да ви чуе и да спре. Съвсем логично е, че и детето ви ще използва този начин, да ви каже и на вас да спрете. Разбира се, не всеки път ситуацията ще позволява, и това е нормално, но поне се опитвайте. А, когато не е възможно обяснете: Да, разбирам/Много бързо/След малко/Ей сега/Ще те заболи, ако не и тн. 

Ако вие игнорирате детето всеки път, когато то ви каже СТОП-СПРИ-КРАЙ, то как очакваме да ни чуе то следващия път?

Родителството е двупосочна улица, когато даваме урок, трябва и да можем да слушаме самите ние.

Уважавайки детето си, когато то каже СПРИ му давате и сила, която може да му бъде полезна в различни ситуации, когато не е до вас.

Може да ви препоръчаме да изтеглите нашето приложение на български език по позитивно родителство, което покрива неговите основи и предлага много реални примери и методи, които може да използвате веднага. Нарича се Ommm positive parenting и е налично както за Андроид, така и за iOS.