Децата и желанията за подаръци

ноември 27, 2022

Коледа чука на вратата. Украсяваме домовете си, слагаме лампички, дръвчета, снежни човеци. Слушаме познатите стари коледни песни и гледаме ‘Сам вкъщи’. Избираме подаръци. Ах, подаръци. Ох, подаръци.

Дори да имате много осъзнат и минималистичен подход към подаръците и сте успели да научите децата си за стойността на парите и подаръците, когато влезете в магазина отрупан с играчки или по пощата е дошъл новият каталог с коледни предложения, всяко дете започва да ИСКА.

Какво правим ние тогава? Казваме заветното ‘не’ на всичко, започваме да се уговаряме, увещаваме? Изнервяме ли се? Ядосваме ли се? Казваме ли ‘да’ на всичко? Страх ли ни е, че така желания днес подарък седи не-използван в кутията на 26ти декември?

Днес искам да споделя модел, който използваме в нашия дом и работи прекрасно.

Оставяме децата да мечтаят. Нека разгледат, нека прелистват каталога и да казват: О, и това. Ееее това, това. И това!

Връчвам молив и отбелязват, класират по степени. Плануват.

Даваме ясна инструкция:
‘Може да избереш 2 неща – едно по-голямо и едно по-малко.’

📝На останалите пожелания правим списък:
☑️ този за 5тия ми рожден ден
☑️ онзи за другата Коледа
☑️ това като стана на 7
☑️ онова като съм на 10 години

Докато редят и плануват, говорим какво ще играем с тях, как ще играем. Когато заветните два са избрани, се отбелязват старателно и се рисуват на рисунка, за да знаем, че това са те. Естествено се намесваме в този избор и гледаме наистина да са най-функционални и практични.

Ако сте в магазин, извадете телефона и започнете да снимате желанията и отново ги редете за следващите години напред. 

Обърнете автоматичното ‘Не, не може’, в ‘Да! Много е хубав наистина! Нека видим!’.

Така всяка година посещението в магазина за подаръци не е напрегнато, желанията не са представени с мрънкане и на Деня, когато разопаковате всички сте щастливи.

Естествен порив е за детето да иска играчките около себе си, да потвърдите, че нещо е хубаво и интересно, да го сложите в списъка или да го снимате заедно, не означава да купите всичко в магазина. Но показвате, че сте чули детето, учите го да планира и приоритизира. Ако детето е по-малко, то ще забрави за всичките играчки, а и доста от по-големите деца също. Но вие успешно ще сте го изслушали, зачели желанията и мечтите му. На децата често им е достатъчно да получат желаното под формата на фантазия. Няма нищо лошо да си харесат 100 неща, и на края заедно да изберете едно. Или нито един, и пак ходенето в магазина да не се превърне в хленчещ кошмар.

Така месецът е прекаран в разговори и учим децата на планиране, търпение и да дават приоритет на важните неща. И в същото време не сме казали ‘НЕ’ 80 пъти и да сме рязали криле и мечти.

Следвайте ни за още идеи и съвети.

📲Изтеглете първото по рода си приложение за Позитивно родителство Ommm Positive Parenting. 👪

https://www.ommmpositiveparenting.com/bg
Оммм Позитивно Родителство
https://www.instagram.com/ommmpositiveparenting/