Адаптиране в детската ясла и градина

август 14, 2022

Тръгването на детска градина е значителен момент за всяко едно семейство. Това е емоционален период както за децата, така и за родителите и често различни притеснения витаят в мислите ни. Важно е като родители да се подготвим за този нов период в развитието на децата ни, за да може да ги подкрепим най-успешно и да спестим излишни тревоги и напрежение. Тръгването на ясла/градина може да бъде наистина силно стресово, но истината е, че децата ни винаги може да ни изненадат. Може да имате много социално дете и да мислите, че ще се адаптира за седмица, или пък да имате по-интровертно дете, и да очаквате дълга и трудна адаптацията – но всъщност няма гаранция кое от тези две деца ще се адаптира по-лесно.

Хубавите новини са, че има много неща, които може да направим, за да осигурим повече сигурност и съответно спокойствие на децата си, за да им спестим колкото може повече негативни емоции.

Около месец преди заветната начална дата е хубаво да започнем с подготовката. Можем да предложим следните съвети като ключова част от тази нова глава.

  • Покажете на детето детската градина, за да я опознае, като се разхождате до там в извън работно време или уикендите. Хубаво е детето да види, че градината затваря и няма начин детето да бъде ‘оставено’ или ‘забравено’, което е част от подсъзнателния страх на децата.
  • Всеки път като оставяте детето, дори за 10 минути, за да идете до магазина използвайте една и съща реплика. Използвайте тази реплика, когато изпратите детето на градина, за да знае автоматично, че вие винаги се връщате.
  • Опитайте се да нагласите режима в ежедневието ви по режима, който очаква вашето дете в градината.
  • Не изпадайте в прекалени суперлативи колко е невероятно в градината, нито дълги обяснения, но всеки път, когато споменете градината и започването й го правете с приповдигнат и ентусиазиран тон. Плеснете с ръце и се усмихнете. Каже ‘Йееее градина, суперрр’.
  • Направете календар от бял лист за рисуване и задрасквайте дните до началото на градината. Отбележете деня подобаващо и направете план какво ще правите СЛЕД градината. Отново да прогоните подсъзнателния страх от изоставяне.

Разбира се, опитайте се и вие да владеете емоциите си и да не показвате тревожност, защото децата говорят отлично езика на тялото и лесно копират вашите емоции. Запазете спокойствие, подкрепяйте детето си с повече внимание, нежност и весели общи мигове.

За повече подробности, съвети за адаптация ни следете, тъй като с нашите партньори от Детските Градини сме подготвили нещо наистина специално, което  ще бъде от полза на всяко семейство, на което му предстои този момент или детето му от скоро ходи на ясла или градина.

Пожелаваме ви успех. Всичко ще бъде наред!

Може да ви препоръчаме да изтеглите нашето приложение на български език по позитивно родителство, което покрива неговите основи и предлага много реални примери и методи, които може да използвате веднага. Нарича се Ommm positive parenting и е налично както за Андроид, така и за iOS.