Нищо ми няма

ноември 1, 2022

„Мен нашите ме биеха (наказваха) и нищо ми няма“

 Фраза, която винаги ме е изумявала. 

А, какво ли всъщност трябва да очакваме да ни има?

Дали фактът, че повече от всеки втори родител в България днес е бил дисциплиниран с физически наказания, а именно 61,8% няма нещо общо с най-големите трудности, с които родителите днес се сблъскват? 

И понеже и ние си задаваме тези и други подобни въпроси се заехме да намерим отговорите. Проведохме национално изследване върху възпитателните методи в България сред родители (майки) с деца между 0 и 9 години. Според резултатите едни от най-големите предизвикателства са именно:

  • Да запазват самообладание и да проявят търпение, когато детето не се държи добре – 48% на градско ниво и 55% на национално ниво считат, че имат способностите да успокоят детето си, когато то е раздразнено, което остава близо половината родители да се борят неуспешно със собствените си емоции
  • Да валидират и разбират чувствата на децата си – само 35% от родителите вярват в способностите си да го постигнат

Фактите продължават да ни карат да се замисляме по тезата с ‘нищо ми няма’ и ни показват, че днес всяко четвърто дете отново е дисциплинирано с физически наказания – за да сме точни, 47% от тях. Което ни говори, че повече от половината родители днес повтарят този модел от тяхното детство. И също така само 14,5% успяват да не крещят по децата си.

Нищо ми няма…

А какви са отношенията и връзките с вашите родители? Споделяте ли, разчитате ли на тях? Когато сте били юноши било ли ви е страх да отидете при тях с проблем? Какви са днес вашите първични реакции? Крещите ли и после съжалявате? Заплашвате ли инстинктивно децата си по-често, от колкото всъщност е трябвало? Резултатите от проведеното онлайн национално проучване ни говорят друго. Говорят ни, че близо половината от родителите днес им е трудно именно с това.

“Нищо ми няма”, може да бъде аргумент, само ако това ‘нещо’ е ясно дефинирано. Нещото за теб може да е едно, а за мен друго. Но когато ние, като родители днес, виждаме, че не се справяме с нашите собствени емоции, не можем да се владеем и контролираме, не можем и да твърдим, че ‘нищо ни няма’. Очакваме две-годишните ни деца да контролират емоциите и поривите си, а ние седим до тях и не винаги успяваме самите ние. Всъщност 60% от нас не успяват всеки път. 

А, ако шамарът или подръпването на ухото са били прегръдка? Дали щеше нещо да е различно днес? Не знам, може би. 

Но знам, че трябва да спрем да оправдаваме физическите наказания, които налагаме днес на децата си и системното крещене със сентенцията: “Мен ме биеха, и нищо ми няма.”. Защото нали, въпросът е дали наистина е така. Трябва просто да се научим как да подхождаме и да разберем какво означава дисциплина без насилиние.

Може да видите анализ на цялото проучване в сайта ни:

https://ommmpositiveparenting.com/prouchvane/

В случай, че желаете да се запознаете с методите на позитивното родителство, може да изтеглите безплатно приложението-курс, Ommm positive parenting, или да се свържете с нас за консултация. ‘Период е! Ще мине! И моето беше така!’ са често срещани коментари и въпреки че повечето неща са наистина периоди, подходът ни в тези моменти играе важна роля и може да удължи или утежни излишно процеса. Родителството, както всяко нещо на този свят, се учи, и няма нищо необичайно в това човек да се обърне към специалист по темата за насоки, съвети или подкрепа. Ние сме тук за вас.