Позитивно родителство и бременност?

февруари 12, 2022
Твърде рано ли е да се считаме за позитивни родители по време на бременността?

Абсолютно не! Позитивното родителство може да бъде част от нас още от самото начало, то се изразява и в чувствата и емоциите на майката, които детето усеща в утробата още от най-ранните месеци. Неслучайно, когато се притеснявате за вашето бебе, и отидете на преглед, първото нещо, което лекарят ще ви попита е как е протекла бременността ви. Дали е била спокойна, и как е протекло раждането. Нашите емоции имат физическо изявление – ускорява ви се пулсът, вдига ви се кръвното, а всичко това усеща и вашето бебе. Смехът лекува, а стресът ни убива. И всичко по средата ни се отразява.

Но как можем да бъдем позитивни родители по време на бременността?

За мен основното начало на едно позитивното родителство е информацията. Да бъдем информирани какво се случва с нас, какво можем да очакваме, за да можем да се подготвим. Също така да бъдем спокойни с изборите, които правим и с обстановката, която ни заобикаля. А за да можем да постигнем това спокойствие и да се радваме на своята бременност, имаме нужда от подкрепата на нашия партньор и семейство. Така че, да, вашето обкръжение е изключително важно в тези месеци, когато преживявате толкова много промени в тялото си, на физическо, емоционално и на хормонално ниво. Освен това раждането е един много ключов момент за едно позитивно начало на родителството. Лично аз бих препоръчала на всяка една жена да обмисли варианта партньора да присъства по време на раждането, защото когато таткото е бил по време на раждането с вас и е бил до вас в това толкова разтърсващо преживяване, се случват няколко много красиви неща с вас като двойка.

Едното е, че той изпитва много по-засилена емпатия и уважение към вас и към това което всяка една жена, която е раждала, преживява, за да може да направи един татко – татко. Ако в момента, когато ставаме майки партньорът ни е там, и го види и изживее, разбирането е на съвсем различно ниво. Също така, в повечето случаи, бащите ще са по-склонни да поемат дори по-голяма част от домакинските задължения и грижите за бебенцето, защото са били свидетели на това, през което вие сте преминали. Присъствието им в родилната зала им дава и ценната възможност да направят кожа с кожа с детето си още в първите минути живот, което е изключително важно както за връзката мама и бебе, така и за тази – тати и бебе. А всяко дете има нужда от тази връзка.

Раждането не е стресиращо и болезнено само за майката, то е такова и за бебето. Затова когато то се роди, първият допир до мама, тази първа прегръдка и почивка на върху вашите гърди, да усети сърцето ви, да усети кожата ви, да види лицето ви и да чуе гласа ви – това са изключително значими моменти за него.

Да почувства, че то е дошло на едно сигурно място, защото то не знае какво се случва с него – от една тъмна топла и влажна среда, то се появява на едно сухо, светло и шумно място, с много непознати лица, звуци, стимулации и гласове. Но то познава вас и търси вас, като през тези девет месеца то познава вашата любов, сърце и душа, а когато се роди, най-накрая има шанс да усети и опознае вашата прегръдка и допир. Тези първи минути са един прекрасен старт за едно позитивно родителство.

По време на бременността говорете на детето си, те наистина познават вашия глас. Галете корема, говорете щастливо и с любов, това помага на плода да се развива. Това взаимно общуване помага на майката да се отпусне, тялото й произвежда ‘хормоните на щастието’ и това спомага за нейното цялостно състояние.

А знаете ли, че има психолози, които вярват, че през първата година от живота на едно дете то изгражда своя характер?

През първата година, когато то само седи и наблюдава света около себе си чрез вас. Защото всичко, което то знае за света, то го знае чрез вас, по начина, по който вие реагирате на околната среда и по начина, по който вие се държите. Първият език, който вашето бебе разбира е този на тялото. Това е техният прозорец за света. Вие сте техния прозорец. Нека той да бъде пълен с усмивки, милувки, щастие, любов и спокойствие. Защото ние като родители искаме най-вече да отглеждаме едни добри, малки човечета, които ще станат големи човеци съвсем скоро.  Всяко докосване и всяко хубаво преживяване, всяка ласка са неща, които показват на детето ви как да възприемат света, семейството, партньорството, приятелството. Показвате им най-красивата страна на света.

Ако се интересувате от позитивното родителство, вече може да се възползвате и от първия курс-приложение за позитивното родителство на български език, което може да изтеглите абсолютно безплатно, за да получите тази толкова необходима подкрепа. Казва се Ommm positive parenting и ви предоставя ясни, точни и конкретни примери, които може да използвате веднага.