Нуждата от внимание

март 30, 2022

Най-ценната валута днес е именно нашето внимание…

‘След малко’; ‘Сега не мога’; ‘Изчакай’; ‘После’; ‘Друг път’; ‘Не сега’;

В днешното забързано ежедневие, в което ни притискат безброй задачи: социални, професионални, от домакинството; това което никога не ни стига е времето.

От друга страна една от основните нужди на детето си остава вашето внимание. Което реално погледнато представлява именно време. Все по-често родителите константират, че дадено поведение от страна на децата им е провокирано от търсенето им на внимание. Това е чудесно, защото показва, че ние разбираме какво предизвиква дадено държание у децата ни. Интересното обаче е, че въпреки че родителят знае, от какво се нуждае детето в даден момент, той ИЗБИРА да не му го даде: ‘Тя го прави само, защото иска внимание.’.

Интригуващ феномен, нали? Ако детето е имало нужда от смяна на памперса, същият този родител би намерил веднага време да го преобуе; ако детето е било гладно, отново би отделил време да го нахрани.

Защо тогава, когато детето се нуждае от внимание, ние с лека ръка махаме, въпреки че знаем, че детето търси именно това?

Вероятно въпреки, че разбираме, че детето прави дадено нещо за внимание, не осъзнаваме какво означава наистина. Или се счита за ‘глезене’, ако едно дете иска внимание? Както вече споменахме това е от основните нужди на едно дете. Заедно с храната, водата и физиологичните му нужди. То е изконна емоционална нужда, без която вашето дете не може да се чувства спокойно и балансирано. Едно дете се нуждае от внимание всеки ден, повече от веднъж на ден. Това не е проява на лигаване, претенция или манипулация.

Другото което трябва да преодолеем е именно изборът ни да дадем от тази ценна валута – нашето време. Само че внимание към дете, не е задължително да бъде нещо дълго продължително или сложно. Понякога е достатъчно да ги погледнете в очите и да им се усмихнете, направете смешна физиономия, намигнете им, дайте им ‘пет’, завъртете ги, направете танцова стъпка, подхвърлете ги, погъделичкайте ги, целунете ги. Всичко това отнема секунди, но нуждата на вашето дете от позитивно внимание за момента ще бъде запълненa и лошото поведение ще бъде предотвратено. До следващия път. Защото ако детето не получи вашето позитивно внимание, то ще направи необходимото, за да получи вашето негативно такова. Това работи, защото както с физиологичните нужди, ние отново винаги намираме време да се скараме, ако детето направи нещо лошо. А за детето вниманието е внимание. Независимо дали е позитивно или негативно такова. 

Изборът е ваш.

Ако се интересувате от модела и практиките на позитивното родителство изтеглете нашето приложение на български език, което покрива неговите основи и предлага много реални примери и методи, които може да използвате веднага. Нарича се Ommm positive parenting и е налично както за Андроид, така и за iOS.